استفاده از ظروف مختلف برای طبخ غذا، از اهمیت ویژه ای در تغذیه برخوردار است. یکی از ظروف مهم در آشپزخانه صنعتی دیگ های پخت و پز شامل دیگ پلوپز صنعتی ، دیگ خورشت پز صنعتی و دیگ سرخ کن صنعتی می شود. این دیگ ها در انواع استوانه ای و مکعبی در ظرفیت های مختلف تولید می شوند.
آتش خانه در دیگ پخت و پز
آتش خانه در دیگ های طبخ صنعتی به کار گرفته می شود. این بخش شامل پاتیل، اجاق گاز و ورق دور و اگزوز است. در حقیقت وظیفه آتش خانه جلوگیری از هدر رفت حرارت اجاق گاز می باشد. ورق نوردکاری شده دور اجاق گاز قرار می گیرد و با جوش و یا پیچ به پاتیل متصل می گردد. سپس به کمک پشم سنگ دور دیگ عایق سازی می شود تا از هدر رفت دما جلوگیری شود و هوای آشپزخانه را گرم نکند.
هنگامی که اجاق گاز زیر پاتیل نصب می گردد برای این که منو اکسید کربن خارج شود و اجاق گاز بتواند سوخت کاملی داشته باشد روی آن اگزور نصب می شود. استفاده از ورق استاندارد در دور اجاق و لوله اگزوز سبب افزایش عمر آتش خانه می گردد.
برای جلوگیری از خام سوزی و افزایش سرعت طبخ میبایست اجاق در دیگ پخت با فاصله ای معین از آتش خانه نصب گردد. انتخاب اجاق گاز چدنی به جای برنزی افزایش طول عمر را تضمین می کند و از پوسیدگی های زود هنگام در اثر حرارت جلوگری می شود.
استفاده از ونتوری
داشتن سرعت عمل در آشپزخانه ها و رستوران ها از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که مشتریان همیشه به دنبال غذای سریع و با کیفیت هستند.
یکی از مزیت های ونتوری زود جوش آوردن آب است که به کمک این وسیله می توان در زیر 30 دقیقه آب درون اجاق گاز صنعتی را به جوش آورد. باید در نظر گرفت که برای پخت غذا نظیر پلو، می بایست ونتوری برای جلوگیری از ته گرفتن غذا خاموش گردد.
مزایای استفاده از دیگ پخت و پز صنعتی
- جلوگیری از هدر رفت حرارت و کاهش مصرف گاز تا یک سوم
- تخلیه منوکسید کربن در هنگام آشپزی در محیط آشپزخانه
- بالا رفتن سرعت پخت به کمک درب های آب بندی شده دیگ
- حفظ بهداشت در فرآیند پخت به دلیل عدم باز شدن درب دیگ
- پخت یکنواخت انواع چلو و خورشت به دلیل حرارت دهی یکسان به همه نقاط دیگ
- حفظ ریز مغذی های غذا به دلیل انجام پخت در یک مرحله بدون باز کردن درب دیگ